top of page

Werkgeluk laat potentie zien

Werkgeluk is geen trucje of handigheid dat leidt tot snel succes. Werkgeluk is eerder de sleutel 🔑 naar onontgonnen gebied aan potentieel. Werken aan werkgeluk is tevoorschijn laten komen van wat er al aan rijkdom verscholen ligt. Continu zijn we op zoek naar verbeteringen, veranderingen die ons verder brengen dan waar we nu zijn. Bedrijven zoeken naar de beste mensen voor de grootste uitdagingen om als bedrijf te kunnen groeien en meer winst te kunnen creëren. ‘Stilstand is achteruitgang’, zo is de vrees. Wetenschap naar werkgeluk toont aan dat creativiteit en innovatie komen, zodra we juist mínder hard streven naar dat 'beter en best'. Juist momenten van dagdromen of staren - gevoelsmatig ‘even niets doen’ - laten creativiteit opborrelen. Juist oog voor ‘de mens achter de medewerker’ - iemands hobby’s en privé-omstandigheden - geeft medewerkers een gevoel van gewaardeerd en gezien worden. Een bonus kan daar niet tegenop. Juist momenten van lol en ontspanning laten medewerkers weer ademhalen en zorgen voor spontane kruisbestuiving aan onderlinge contacten en ideeën.

De wetenschap in geluk toont aan dat bestaande mythes - die in het bedrijfsleven nog steeds omarmd worden - eerder contra-productief werken. Stressen en hard werken draagt niet bij aan succes. Meer en meer expert worden in jouw kennisgebied, maakt je niet succesvol. Beter willen zijn dan je collega’s maakt je geen waardevollere medewerker voor het bedrijf. Het focussen en attenderen op fouten of problemen maakt medewerkers niet scherper. Vooral blijven doen waar je goed in bent en je eigen grootste criticus zijn, maakt je geen betere medewerker. Werkgeluk laat zien wat er ís aan potentieel, nu op dit moment, verborgen in de medewerkers. Als een bedrijf medewerkers laat werken aan hun werkgeluk, vanuit de inzichten die wetenschap ons heeft geboden, dan groeit hun bewustzijn en gevoel van verantwoordelijkheid. Het besef hoe je als medewerker waardevol voor het bedrijf kan zijn, geeft een boost aan energie en vergroot de betekenis in wat je dagelijks doet. Medewerkers helpen elkaar, niet omdat het moet of omdat het bedrijfsregels zijn, maar omdat medewerkers oprecht snappen dat hun bijdrage er toe dóet, ook voor het grotere geheel. Ze helpen elkaar en het bedrijf omdat ze wíllen helpen.

Geluk zit namelijk al in ieder van ons. We willen als mens graag anderen helpen. We willen bijdragen aan iets betekenisvols, liefst aan iets dat groter is dan onszelf. We weten alleen niet altijd hóe en waar we moeten beginnen om deze werkgeluk werkelijkheid te laten worden. Bedrijven kunnen hiervoor een pool zijn aan mogelijkheden, waar werkgeluk niet gekscherend weggelachen wordt, maar wordt erkend als de sleutel naar meer potentieel. Bedrijven kunnen een enorme bijdrage leveren aan werkgeluk en het benutten van verborgen potentieel, als we maar onze ogen openen om te zien wat er al aan mogelijkheden is, wie de medewerkers werkelijk zijn en wat we samen kunnen creëren. Werkgeluk laat ons potentie zien.




bottom of page